Tehnologie

În vremuri de război, este important să fii în siguranță

Pe măsură ce Rusia a invadat Ucraina, observarea perturbărilor din lume care au loc aproape în timp real pe rețelele de socializare a adus o gravitate a ceea ce se întâmpla. Deși nu cunosc pe nimeni în Ucraina, cunosc mulți oameni care au prieteni sau membri ai familiei care au fost afectați de război.

Ucraina are multe legături tehnologice în întreaga lume. De asemenea, a fost o sursă de atacuri cibernetice, motiv pentru care există o îngrijorare suplimentară cu privire la ceea ce putem face pentru a ne proteja în caz de atac. (Europa de Est a fost adesea sursa multor atacuri ransomware care au loc în întreaga lume.)

Deci, ce pot face utilizatorii de tehnologie pentru a vă asigura că vă protejați de posibilele atacuri cibernetice care decurg din conflict?

În primul rând, nu încercați să vă transformați într-un atacator de refuz de serviciu pentru a urmări diverse ținte. (Cel mai probabil este împotriva termenilor și condițiilor ISP-ului dvs. să lansați atacuri împotriva altor țări.) Dar există pași pe care îi puteți lua pentru a vă asigura că nu încurajați atacurile cibernetice – sau că nu sunteți victima acestora.

Începeți prin a vă asigura că aveți un hard disk extern și o copie de rezervă offline. Diverse grupuri de ransomware au indicat că, dacă vreo entitate sau firmă atacă Rusia, ar lua contra-măsuri. Așadar, asigurați-vă că aveți un plan de recuperare care nu include plata unei răscumpări financiare către aceste firme.

Chiar dacă tot ce aveți este un singur computer, indiferent dacă rulați Windows sau macOS, ar trebui să aveți o unitate externă pentru a stoca copii ale documentelor și fișierelor de care veți avea nevoie. De obicei, cumpăr o unitate externă ieftină care este conectată printr-un cablu USB.

Apoi, fie achiziționez software de backup de la terți, fie folosesc procesul nativ pentru a-mi face backup pentru sistemul. Dacă am un laptop de la un furnizor standard – și acel furnizor postează online toate driverele hardware mult după expirarea garanției laptopului – de obicei evit să fac o copie de rezervă tradițională completă, inclusiv imagini. În schimb, mă concentrez pe a mă asigura că pot recupera datele de pe dispozitiv.

De fapt, s-ar putea să nu stochez deloc date pe laptop; dacă există un fel de opțiune de stocare în cloud activată, mai întâi salvez în acea locație. Situația este diferită la birou, unde s-ar putea să am nevoie să pun în funcțiune un desktop sau un laptop cât mai curând posibil; acolo, aș avea o copie de rezervă completă a sistemului, astfel încât să pot înlocui hard disk-ul dacă este necesar și să mă întorc imediat la lucru.

Cu sistemele Windows 10 și 11, veți dori un hard disk SSD. Pentru aceste sisteme de operare, în special, un SSD ca unitate de pornire este în principiu obligatoriu. (Veți avea o experiență mai puțin decât ideală dacă utilizați un hard disk mecanic mai vechi, iar acestea sunt predispuse la defecțiuni.) La birou, păstrez unități SSD goale de rezervă, astfel încât să pot restaura rapid un sistem și să-l obțin funcțional din nou.

Apoi, examinați ce exploit-uri sunt în uz activ și dacă aveți patch-uri instalate pentru a vă proteja. Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii a întocmit o listă de vulnerabilități aflate sub atac activ. Dacă descoperiți vulnerabilitățile doar pentru Apple și Microsoft (cum am făcut aici), veți dori să instalați actualizările din februarie pe iPhone-urile, iPad-urile și orice alte dispozitive Apple. Acest lucru vă va asigura că sunteți protejat de eroarea de corupție a memoriei de zi zero, după folosirea liberă din motorul de randare WebKit. (WebKit alimentează browserul Apple Safari.)

What's your reaction?

Related Posts

1 of 4

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *