În ultimele două săptămâni, internauții ruși s-au trezit din ce în ce mai lipsiți de servicii online precum Facebook, Twitter, site-uri de știri globale și servicii de streaming precum Netflix și Amazon Prime Video.
Cu toate acestea, acest lucru ar putea accelera planul guvernului rus de a crea un „Internet suveran” și ar putea schimba fundamental modul în care rușii se conectează și accesează informațiile din restul lumii.
Autoritatea de reglementare a comunicațiilor rusă Roskomnadzor a forțat Google săptămâna aceasta să elimine zeci de mii de rezultate de căutare care fac trimitere la resursele folosite de ruși pentru a eluda interdicțiile impuse pe anumite site-uri de știri și platforme de socializare.
Utilizatorii de internet din țară au apelat la serviciile VPN pentru a avea acces la surse restricționate de informații, o analiză estimand că cererea pentru primele 10 cele mai populare aplicații VPN a crescut cu 1.092% între 24 februarie și 9 martie.
O altă firmă de cercetare de piață spune că descărcările din Google Play și App Store de la Apple pentru săptămâna trecută au totalizat peste 4,6 milioane – o creștere de 4.375 la sută în comparație cu săptămâna înainte de începerea conflictului militar din Ucraina.
Deși creșterea cererii pentru VPN-uri nu este neașteptată, autoritățile ruse iau deja măsuri pentru a impune blocarea internetului. Încă nu au interzis utilizarea VPN, dar i-au ordonat Google să elimine mii de adrese URL legate de VPN din rezultatele căutării sale, iar numărul de solicitări crește în fiecare zi.
În ultimii câțiva ani, Rusia a explorat modalități de a construi ceea ce numește un „Internet suveran”, în care autoritățile pot bloca traficul VPN la nivel de rețea, cenzura „Internetul intern” și chiar îl pot opri din lumea exterioară. Recent, statul rus și-a creat propriul analog intern al unei autorități de certificare TLS de încredere pentru a-și ajuta eforturile de a intercepta traficul web criptat.
Desigur, nivelul profund de monitorizare și filtrare a traficului de internet preconizat de Rusia este o întreprindere masivă care nu va fi posibilă peste noapte. Dar conflictul militar în curs din Ucraina și barajul de sancțiuni impuse de guvernele și companiile occidentale nu a făcut decât să accelereze planurile de a dezlega sfera internetului Rusiei de restul lumii.
Furnizorii de internet din SUA, precum Cogent, au început să întrerupă clienții ruși care se bazează pe ei pentru a-și direcționa fluxurile de date prin coloana vertebrală a internetului, probabil de teama să nu permită atacuri cibernetice și campanii de dezinformare sponsorizate de stat.
Companii precum Cloudflare, care încearcă să accelereze internetul și să-l apere de diverse tipuri de amenințări, consideră că oprirea tuturor serviciilor din țară nu este cea mai bună idee dacă scopul este de a permite cetățenilor ruși să vadă dincolo de propagandă.
Oricum ar fi, este din ce în ce mai greu pentru firmele de tehnologie online să decidă cum – sau dacă – doresc să gestioneze fluxul de informații. Părăsirea cu totul a Rusiei va permite guvernului său să centralizeze controlul rețelei și să conducă la o fragmentare suplimentară a internetului.
Acest fenomen, cunoscut și sub denumirea de „Splinternet”, i-ar priva pe cetățenii ruși de un instrument puternic de schimb de informații, de combatere a dezinformării și de conectare cu oameni care au o viziune diferită asupra lumii.
Ministerul rus pentru Tehnologie Digitală, Comunicații și Mass Media a susținut că nu există planuri de deconectare a Rusiei de restul internetului.
Cu toate acestea, legislația sa „Internet suveran” permite Roskomnadzorului să intervină în modul în care ecosistemul Rusiei de peste 5.000 de rețele autonome comunică cu Internetul global – și asta include deconectarea completă a RuNet-ului său de origine, dacă se consideră necesar.