Facebook și Instagram vin grav asupra celor care postează ceva care susține violența sau moartea împotriva altora, dar face o excepție temporară.
Utilizatorilor din unele țări li se va permite să solicite ca soldaților și politicienilor ruși să fie provocate răni sau chiar moarte, precum președintele rus Vladimir Putin sau președintele belarus Alexander Lukașenko.
Reuters raportează că Meta a trimis e-mailuri interne moderatorilor de conținut Facebook și Instagram confirmând o schimbare în politica sa privind discursul instigator la ură.
„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, cum ar fi „moartea invadatorilor ruși””, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat.
Orice apel la violență împotriva civililor ruși rămâne interzis. „Politica privind discursul instigator la ură continuă să interzică atacurile asupra rușilor”, se confirmă e-mailul.
Regulile care cer moartea liderilor sunt ușor diferite. Aceste postări sunt permise cu condiția să nu includă alte ținte sau să aibă „doi indicatori de credibilitate”, cum ar fi locația sau metoda.
„Acestea sunt măsuri temporare menite să păstreze vocea și expresia oamenilor care se confruntă cu invazia. Ca întotdeauna, interzicem apelurile la violență împotriva rușilor în afara contextului restrâns al invaziei actuale”, a adăugat Meta.
Modificarea politicii se aplică numai utilizatorilor din anumite țări: Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina.
„Emitem o indemnizație pentru spiritul politicii pentru a permite discursurile violente T1 care altfel ar fi eliminate în temeiul politicii privind discursul instigator la ură atunci când: (a) vizează soldații ruși, CU EXCEPȚIA prizonierilor de război sau (b) vizează rușii acolo unde este vorba. clar că contextul este invazia rusă a Ucrainei (de exemplu, conținutul menționează invazia, autoapărarea etc.)”, se arată în e-mail.
Mesajul mai spunea că schimbarea a venit pentru că „soldații ruși” sunt folosiți ca proxy pentru armata rusă.
Schimbarea nu este fără precedent. Vice a raportat că Facebook a permis oamenilor să posteze cuvintele „Moarte lui Khamenei” sau să prezinte videoclipuri cu oameni care spun sau scandează această frază pentru o perioadă limitată de două săptămâni anul trecut.
Ambasada Rusiei în Statele Unite a răspuns la schimbarea politicii printr-o declarație pe Twitter în care cere autorităților americane să oprească „activitățile extremiste” ale Meta.
„Utilizatorii Facebook și Instagram nu le-au dat proprietarilor acestor platforme dreptul de a determina criteriile adevărului și de a pune națiunile unul împotriva celuilalt”, a scris Ambasada pe Twitter.
Facebook, Twitter și YouTube au fost toate blocate de guvernul rus în urma invaziei Ucrainei.
În cazul Facebook, a venit după ce rețeaua de socializare a blocat instituțiile media de stat RT și Sputnik din Uniunea Europeană. Meta a început, de asemenea, să retrogradeze conținutul din conturile Facebook și Instagram din întreaga lume, care erau legate de mass-media de stat rusă.