Avi Schiffmann nu poate să nu ajute.
La mai bine de doi ani de la lansarea unui site web pentru a urmări cele mai actuale date legate de răspândirea la nivel mondial a coronavirusului, tânărul de 19 ani din zona Seattle își îndreaptă atenția asupra conflictului care răzvrătește în Ucraina.
Schiffmann a lansat un nou site web numit Ukraine Take Shelter, cu scopul de a ajuta zeci de refugiați afectați de invazia rusă de o săptămână să găsească potențiale spații sigure pentru a sta în țările vecine și în alte părți.
„Cu toții ne uităm la asta de ceva vreme. Chiar nu credeam că va escalada atât de departe”, a declarat Schiffmann la GeekWire, joi. „Nu aveam absolut niciun plan să fac un site web pentru asta.”
În prezent, luând o pauză după un an de studii la Universitatea Harvard, Schiffmann participa la un miting în sprijinul Ucrainei la San Diego, când a decis că are abilitățile necesare pentru a contribui mai eficient. Nu a fost impresionat de site-urile conduse de organizații de ajutor pentru refugiați sau de entități guvernamentale.
Pe 27 februarie, el a postat pe Twitter ideea sa de a construi un site pentru a potrivi refugiații ucraineni cu gazdele din țările vecine. S-a ridicat din pat în acea noapte și a început să lucreze la el și în 24 de ore a scris din nou pe Twitter că era construit în proporție de 90%. Schiffmann a cerut ajutorul prietenului său Marco Burstein, un dezvoltator web la Harvard.
„Am lucrat literalmente trei zile consecutive”, a spus Schiffmann. „Nu făceam nimic altceva decât să lucrez pe site.”
Miercuri s-a lansat.
Site-ul este un buletin public, construit intenționat pentru a fi cât mai simplu de utilizat și de digerat posibil, iar Schiffmann a subliniat că confidențialitatea și securitatea sunt o prioritate de vârf. Site-ul se traduce în limbile materne, cum ar fi ucraineană sau poloneză, pe baza setărilor dispozitivului. Gazdele se pot înscrie pentru a oferi spațiu, iar refugiații pot căuta cele mai apropiate gazde disponibile.
„Întregul scop al site-ului este doar acela de a conecta [gazdele] la refugiați, pentru a face chiar posibilă această descoperire în primul rând. Și faceți-l cu adevărat ușor”, a spus Schiffmann, adăugând că comunicarea ulterioară între părți poate fi facilitată prin servicii precum WhatsApp.