Stiri

Cum să evitați propagarea dezinformării în timpul invaziei ruse a Ucrainei

Pe măsură ce dezinformarea și propaganda rusă inundă rețelele sociale în timpul invaziei Ucrainei, experții în informații oferă sfaturi despre cum să evitați propagarea narațiunilor false.

Kate Starbird, directorul Centrului pentru un Public Informat (CIP) al Universității din Washington, și-a împărtășit părerile într-o serie de tweet-uri.

Cateva dintre sfaturile ei:

  • Verificați-vă sursele. Verificați profilurile celor care posteaza, numărul lor de urmăritori și mesajele lor anterioare. Nu aveți încredere într-o sursă pur și simplu pentru că prietenii și contactele dvs. o amplifică.
  • Urmăriți cooptarea surselor de încredere. Probabil că Rusia s-a „infiltrat deja în unele dintre rețelele noastre sociale de încredere”, a spus Starbird.
  • Urmărește ce văd copiii tăi pe TikTok. Văd conținut violent sau propagandă? „Rețeaua Rusiei de creatori de propagandă gri știu cum să împacheteze conținut pentru TikTok și alte formate”, a spus Starbird.
  • Corectați greșelile. Nu le ștergeți doar. Corectați și pe alții online. Dacă este cineva la care îți pasă, contactează-l printr-un mesaj direct sau altă metodă silențioasă. Pentru alții, corecția publică îi poate alerta pe adepții.

Starbird sfătuiește, de asemenea, cadrele universitare, redacțiile și pe oricine ar putea juca un rol – chiar și „unul mic” – în comunicarea conflictului pentru a se proteja împotriva atacurilor de tip phishing și pentru a avea măsuri puternice de securitate cibernetică, cum ar fi autentificarea cu doi factori.

„Oamenii vor reutiliza conținutul vechi pentru a atrage atenția, a câștiga adepți și a manipula spațiul informațional. Fiți sceptici”, a adăugat ea.

CIP a oferit sfaturi suplimentare într-o postare de joi, de exemplu avertizând împotriva repetarea limbajului de propagandă, cum ar fi „operațiune militară specială”, care este ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit atacul asupra Ucrainei. CIP a remarcat, de asemenea, că imagini înfiorătoare ar putea fi folosite pentru a promova narațiunea falsă că Rusia „salva” civili ucraineni.

The Washington Post are un set similar de sfaturi, inclusiv link-uri către site-uri de verificare, cum ar fi Snopes, PolitiFact și Fact Checker al The Washington Post.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 4

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *